İçeriğe geç
Elmas'ın Kimyası
Elmas’ın Kimyası

Saf karbondan oluşan elmas (C), birbirine sıkı sıkıya kenetlenmiş karbon atomları sayesinde dünya üzerinde şu ana kadar bulunmuş olan en sert mineraldir.

Yerin yaklaşık 140 ile 190 kilometre altında yüksek ısı (900 ˚C – 1300 ˚C) ve basınçla ( 45 – 60 kilobar ) karbon atomları birbirine kenetlenir ve elmas oluşur. Derinlerde oluşan elmas, zamanla çeşitli yer hareketleri ve volkanik patlamalarla yeryüzüne taşınır.

Elmas, saf karbondan oluşmuş kristalize bir mineraldir. Mükemmel bir iletken olan elmas, aynı zamanda ısı yansıtıcısı ve en saydam maddedir. Keza ısı iletkenliği en yüksek olan maddedir. Bu özelliğinden dolayı zarar görmeden kesilebilir.

Kimyasal Bileşimi: C,
Kristal Sistemi: Kübik,
Kristal Biçimi: Genellikle oktohedral, ayrıca kübik, tetrahedral kristaller halinde, yüzeyleri çoğunlukla bükülmüş şekilde; nadiren masif,
İkizlenme: {111} ve {001} yüzeyinde yaygın,
Sertlik: 10,
Özgül Ağırlık: 3.51,
Dilinim: {111} Mükemmel,
Renk ve Şeffaflık: Renksiz, beyaz, mavi beyaz, gri, sarı, kahverengi, turuncu, pembe, kırmızı, lavanta mavisi, yeşil, siyah, şeffaf, yarı şeffaf, nadiren opak,
Çizgi Rengi: Beyaz,
Parlaklık: Parlak, elmas parıltılı,

Ayırıcı Özellikleri: Aşırı sertliği, oktohedral dilinimleri, ultraviyole ışık altında floresans özellik göstermesi,
Bulunuşu: 
Kimberlitlerde veya volkanik bacalarda olivin, pirop, flogopit ile beraber; konglomeralarda, alüvyal plaserlerde ve nadiren metoritlerde bulunur.

Kaynak: Elmas (glt.org.tr)

Etiketler:

Elmas’ın Kimyası

  • 2 min read