Pırlantada Sertifika Güvenliği
Sertifika, pırlantanın kimliğidir. Pırlantanın 4C kuralına uygunluğunu ve orijinalliğini kanıtlayan belgedir. Aslında 5.C niteliği taşıyan sertifika (certification), önceki 4C’nin kim veya hangi kuruluş tarafından belirlendiğinin belgesidir.
Alınan her pırlanta için satın alınan firma sertifika verir. Firma sertifikaları firmaların belirlediği 4C değerlendirmesine göre basılır. Her firmanın kendi inisiyatifinde olan bu sertifikalar maalesef ortak standartlarda değildir. Örnek verirsek; bir firmanın ‘H renk’ dediğine diğer bir firma ‘F renk’ diyebilir. Bu durumda ya pırlanta satıcınıza güvenerek alışveriş yapacaksınız, ya da talip olduğunuz ürün için 2. sertifika olan uluslararası sertifikayı talep edeceksiniz.
Peki uluslararası sertifika nedir?
Biz anlatalım: Herhangi bir pırlanta, uluslararası laboratuvarlarda, taş uzmanları tarafından, firmalardan bağımsız olarak sertifikalandırılabilir. Bu sertifikalandırma hassas kriterlerde yapılır ve dolar ile ücretlendirilir. Bu sebeple her firma bu yöntemi tercih etmemektedir.
Uluslararası sertifikalarda da hassas bir ayrım mevcuttur. Taş Sertifikası ve Mücevher Sertifikası olmak üzere 2 çeşittir.
1- Uluslararası Taş Sertifikası. (Sadece taşa ait bir sertifikadır, model değişse de sertifika kalıcıdır. Önerdiğimiz sertifika budur, yanılma payı sıfıra yakındır.)
2- Uluslararası Mücevher Sertifikası. (Taş montür üzerindeyken ürünün tamamına verilen sertifikadır.)
Taş Sertifikası (Uluslararası)
- Taş sertifikası, pırlanta çıplak haldeyken (montüre yerleştirilmemişken) incelenmesiyle yapılan değerlendirme sonucu, bağımsız taş laboratuvarı tarafından verilen sertifikadır. Taş çıplak haldeyken incelendiği için her açıdan ve daha detaylı incelenmesi mümkündür. Bu yüzden bu sertifikalandırmada hata payı sıfıra yakındır. En geçerli sertifika türüdür.
- Taş sertifikası sadece taşa ait olduğundan, olası bir model değiştirmede sertifikanız hala geçerli olacaktır.
Mücevher Sertifikası (Uluslararası)
- Mücevher sertifikası ürünün tamamına verilen sertifikadır. Genelde ürün fotoğrafıyla beraber altın ve taş bilgilerini de içerir.
- Mücevher sertifikasında, taş montüre mıhlandıktan (takıldıktan) sonra taşın incelemesi yapılır. Taşın bazı kusurları montürle kapanarak, çıplak halindeki değerlerinden daha üst kalite ile sertifikalanmış olabilir.
Bir örnek ile açıklayalım; bir pırlanta, çıplak taş sertifikası ile H/SI1 değerlerine sahipken; aynı pırlanta, montüre koyulduktan sonra yapılan incelemede G/VS değerlerinde sertifikalanabilir. Yani renk ve berraklık özellikleri bir (1) seviye yüksek gibi görülebilir.
Taş Sertifikası ile Mücevher sertifikasını kıyaslayacak olursak, ikisi de uluslararası olarak geçmesine rağmen taş sertifikası daha geçerli bir sertifikadır.
Eğer bu sayfaya ulaşıp okuduysanız ilk doğru adımı atmışsınız demektir. Hala aklınıza takılan sorular var ise lütfen bizi arayın. Ayrıca, müsait bir zamanınız olduğunda, randevu aldığınız takdirde pırlantaları beraber inceleyebiliriz.