Doğada, kendi kendine oluşmayan elmaslara Sentetik (yapay) Elmas denir. Sentetik elmaslar fiziksel ya da kimyasal bir süreç sonunda oluşturulur. Sentetik elmaslar başlıca iki yolla üretilirler:
Yüksek Basınç Yüksek Isı’ (HPHT – High Pressure High Temperature) Metodu
Birincisi ‘Yüksek Basınç Yüksek Isı’ (HPHT – High Pressure High Temperature) metodudur. Bu metotta, yerküre içerisinde elmasların doğal olarak şekillendiği ortamı canlandırmak için çok şiddetli basınçlar kullanılır. Bu metodun ucuz maliyeti, onu, günümüzde, yapay elmas üretiminde en yaygın olarak kullanılan metot haline getirmiştir.
Kimyasal Buhar Biriktirme (Chemical Vapor Deposition ) Metodu
Sentetik elmas üretmede kullanılan ikinci metot kimyasal buhar biriktirme (chemical vapor deposition) işlemidir. Bu metotta tepesine karbon plazma yerleştirilmiş temel bir alt tabaka kullanılır. Karbon atomları burada birikir ve bir elmas oluşturur.
Sentetik elmaslar kuyumculukta kullanıldığı gibi birçok alet yapımında ve elektronikte de kullanılır. Otomobil endüstrisinde, alüminyum işlenirken yapay elmaslar sıkça kullanılır. Kuyumculukta da oldukça sık kullanılır. Sentetik elmasların avantajı, orta halli bir müşteriye doğal yollarla oluşmuş bir elmas gibi güzel ve parlak görünmesi fakat aynı zamanda daha uygun bir fiyata bu güzelliğin satın alınabilmesidir.
Sentetik elmaslar genelde renkli olarak üretilirler. Renkli elmaslar genellikle üreticiler için renksizlerden daha karlıdır çünkü müşterilerin renkli pırlanta talebi daha fazladır ve renkli elmas üretimi daha ucuz ve daha hızlı bir biçimde gerçekleşir. Renkler yaygın pembe pırlantadan canlı maviye çeşitleniyor; siyah pırlantalar bile üretilebiliyor. Ünlülerin son zamanlarda renkli pırlanta kullanımındaki artış renkli yapay pırlantaların popüleritesini de artırdı; bunda, orta halli müşteriler için yapay elmasın daha ekonomik olduğu gerçeği de etkili elbette.