İçeriğe geç
Yakut
Yakut

Aynı mineralin (Korindon) farklı elementlerle bileşimi olan Yakut ve Safir, tam değerli taşlar arasındadır ve doğada nadir bulunurlar. Mücevher sektöründe rağbet gören bir taş olan yakut, hem altın hem de gümüş madenleri ile işlenerek mücevher haline getirilebilmektedir. Maddi değeri düşük olan, düşük kalite yakutlar, genellikle swarovski (atom) taşlarla süslenir ve gümüş madeniyle kullanılır. En değerli ve kaliteli yakutlar ise pırlanta ile süslenerek, altın madeni ile kullanılır. Yüzükten kolyeye, küpe ve gerdanlığa kadar birçok takıda yakut sıkça kullanılmaktadır.

Bütçeniz uygunsa renkli taşlarda 1 karat ve üzeri ağırlığa talip olmanızı öneririz. Çünkü değerli renkli taşlarda, taşın karatı büyüdükçe, kendine özgü karakteristiğini, dokusunu ve ışıltısını daha iyi görebilir ve enerjisini hissedebilirsiniz.  

Kimya’da Yakut 

Yakut; alüminyum oksitin (Al2O3) kristal formudur. Elmastan sonra en sert mineral skalasında olan Korindondur (Mohs sertlik skalasına göre 9). Korindon minerali, içine nüfuz eden elementlere ve bu elementlerin yoğunluklarına göre, türlü renklerde ve parlaklıklarda bulunur. İçinde krom elementi yoğun olduğu takdirde tam kırmızı olur ve yakut olarak adlandırılır. Bir diğer ifadeyle yakut, kristal yapısına giren Cr2O3 nedeniyle kan kırmızısı bir renk alan şeffaf Korund mineralidir. Rengin doygunluğu ise barındırdığı mineralin yoğunluğuna bağlıdır. Doğal olarak bulunur ya da üretilebilir. 

Etiketler:

Yakut

  • 1 min read