İçeriğe geç

4C Kuralı Nedir?

En değerli cevher olan siz, en kıymetli mücevheri seçeceksiniz.

Dünya standardı olarak elmasın kıymeti dört faktörle ilgilidir.

Bu 4C kuralıyla ifade edilir: Karat (Carat weight), Renk (Color), Berraklık (Clarity), Kesim (Cut).

Karat (Carat weight):

Pırlantanın ağırlığı karatla ölçülür. Karat büyüklük değil ağırlık birimidir. Bir karat 0.2 gramdır.

Bir karat bir keçi boynuzu tohumunun ağırlığına denktir. Eski zamanlarda, mücevher ticaretlerinde “carob” adı verilen bir keçi boynuzu tohumu ölçü birimi olarak kullanılırdı. Günümüzde ise uluslararası bir metrik ölçüdür. 
1 karat =  0.2 gr

Pırlantanın karatı(ağırlığı) arttıkça fiyatı yükselir. Fakat bu yükseliş lineer değildir. Karat başları gibi belli atlama noktaları vardır. Örneğin; 0.95 karatlık bir pırlanta, diğer tüm özellikleri aynı olan 1.03 karatlık bir pırlantaya göre çok düşük fiyatlı olabilir. Ayrıca karat tek fiyat kriteri değildir. Aynı karata (ağırlığa) sahip ürünler; rengine,  berraklığına ve kesimine göre çok farklı meblağlarda olabilirler.

Renk (Color):

Yüzyıllar içerisinde elmasın içine nüfuz eden diğer elementler, elmasta renk çeşitliliğine yol açmışlardır. 

Bu çeşitlilik kırmızı, pembe, mavi, sarı, yeşil, mor, turuncu, kahverengi, gri, siyah tonlarına kadar uzanır. Kahverengi ve siyah tonlar dışında canlı, belirgin renkli pırlantalar nadir ve paha biçilmezdir. Pembe, menekşe rengi ve yeşil elmaslar makbuldur.

Pırlanta kesilmiş elmas için en uygunu renksiz olanıdır. Ama bu renksizlik de yine içine nüfuz eden elementler sebebiyle farklı tonlardadır. Bu farklı tonlar, D tonundan başlayıp  E, F, G, … Z ye kadar sınıflandırılır, 20 adettir. En nadir bulunan ve kıymetli elmas renkleri sırasıyla D, E, F’tir.

Aynı karat ve renkte olan bir pırlantanın değeri berraklık ve kesimine göre çok değişken olabilir. Türkiyede en çok rastlanan renk G ve H sınıfıdır.              

Berraklık (Clarity)

Tabiattaki her elmas asırlar süren bir oluşum süreci geçirmiştir ve farklı mineralleri içinde saklamaktadır.  Bu minerallerin parmak izleri doğallığın işareti olmakla beraber, izler ne kadar az olursa pırlanta o kadar çok ışık yansıtır, parlar ve değer kazanır. 

Berraklık sınıflandırılırken, izlerin doğallığı, büyüklüğü, adedi, yeri ve değişkenliği incelenir. Sınıflandırma cetveli; nadir bulunan Flawless-FL-(kusursuz) ile başlar veImperfect 3 -I3-(lekeli) ile biter. Berraklık fiyatta etken 4 faktörden biridir.

Türkiyede berraklık olarak VS ve SI kategorileri yaygındır.

Pike Taş (Pique):

Pırlantanın içinde bulunan mineral izleri, kristaller ve çatlaklar çıplak gözle rahatça görülebiliyorsa bu pırlanta “pike taş” – Pique/ Imperfect – olarak adlandırılır. Taşın rengiyle değil, berraklığıyla ilgili bir durumdur. Pırlantanın maliyetini düşürür.

Uluslarası literatürde pike taş P ve I harfleriyle temsil edilir. Pike taş, izlerin  yayılım ve büyüklüklerine göre 3’e ayrılır. (I1/P1 – I2/P2 –I3/P3) Ülkemizde pırlanta ve 4C kuralı konusunda yeterli bilgi sahibi olunmadığı için bir taşın pike durumu  I1/I2/I3 ile belirtildiğinde genellikle renk özellikleri ile karıştırılmakta ve berraklık kusuru olduğu farkedilmemektedir.  Bu ise fiyat değerlendirmesinde hatalara yol açmaktadır. Bu  nedenle tüketiciye,  pırlanta  özelliklerini seçerken  daha  dikkatli olmasını tavsiye etmekte ve Büşra Pırlanta olarak tüketicinin yanılma payını minimuma indirmek için outlet pırlanta ürünlerimizdeki pike durumunu  I ile değil P ile derecelendirmekteyiz.

Kesim (Cut)

Pırlantanın karatı, rengi ve berraklığına insan eli değmemiştir, tamamen doğa mahsulüdür. Bütünüyle tabiatın bize sunduğu şekliyle elimizde olan pırlantanın ışıltısı, nihai olarak kesim ustasının mahareti ve kullanılan teknoloji ile maksimuma ulaşır. Pırlantanın maksimum miktarda ışık yansıtması için, kesim açıları ve uzunluk oranları gibi ince matematiksel kurallar vardır. Kesim ne kadar kaliteli, incelikli ve teknik ise pırlantanın parlaklığı, ışıltısı ve kıymeti o kadar artar.

Şimdi eğer vaktiniz varsa sertifika ile alakalı bilgileri inceleyebilirsiniz.

2000 TL altı

Büşra Pırlanta

BEDAVA
İNCELE